Mts. Teutelink voert de koeien met ingekuilde luzerne van de eigen vogelakker. De maatschap is best tevreden over de ingekuilde luzerne. De luzerne wordt afwisselend met gras ingekuild. Bij de tweede snee (luzerne) is ook 1/3 van de kruidenstrook meegegaan. De luzerne wordt ingekuild met een opraapsnijwagen.

Ondanks de theoretische snijlengte van 40 mm, bevat het ingekuilde product lengtes tot 12 cm. Dit geeft geen problemen met de voeropname.  Het was echt zoeken om wat van de kruiden terug te vinden; het is in verhouding ook maar weinig. Door het aandeel zomergraan bevat de kuil wel meer structuur. De koeien vreten het goed en blijven goed op de melk, volgens Herman en Bert. De maatschap maakt van deze gras-luzernekuil in de voermengwagen een compleet rantsoen door snijmais,  Proti+ (mix van oa bierbostel, maisgluten en tarwegist concentraat) en mengsel van soja, raapzaad en tarwe bij te mengen.

De vogelakker maakt deel uit van het Agrarisch Natuur en Landschapbeheer (ANLb) in Flevoland. Vogelakkers zijn rijk aan insecten, wat gunstig is voor vogels. Een vogelakker bestaat uit stroken met luzerne afgewisseld met stroken bestaande uit granen en kruiden. Door rekening te houden met de maaidata hebben vogels meer kans om hun jongen groot te brengen.

Vogelakker, 1 week voor eerste snee


Kuil uithalen voor de voermengwagen